Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Καιρός για κάστανα!

 Πόσο όμορφη εικόνα του καστανά στο δρόμο να ψήνει  στη φουφού κάστανα μέσα στο κρύο και η μυρωδιά να συμπληρώνει αυτήν της βροχής; Όσο και να παραπονιόμαστε γι αυτόν τον κρύο καιρό, όλοι τον απολαμβάνουμε, και θα θέλαμε να ήμασταν δίπλα σε ένα τζάκι με κουβερτούλα και ένα φλυτζάνι τσάι ή μια ζεστή σοκολάτα. Η εικόνα θα συμπληρωνότανε και με μια χούφτα κάστανα, δεν νομίζετε;
   
Τα κάστανα με τηνεξαιρετική τους γεύση, τις χαμηλές θερμίδες και τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι απαραίτητα για την καθημερινή μας διατροφή ανεξαρτήτως εποχής και συνθηκών.
Tα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από όσες πιστεύουν οι περισσότεροι (160 Kcal/100 γρ.), ενώ ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο που όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μας προσφέρει μόνο οφέλη. Τονώνουν το νευρικό σύστημα, ρυθμίζουν την χοληστερόλη, το σάκχαρο καθώς και προσφέρουν διαύγεια και μυική ενδυνάμωση.

Πώς ψήνουμε τα κάστανα:

Πρώτα και σημαντικό είναι να τα χαράξουμε με το μαχαίρι, για τη με τον ατμό σκάζουν και είναι και επικίνδυνα ιδιαίτερα  στα μικρά παιδιά. Αυτό επιτρέπει να διαφεύγουν οι ατμοί. Λοιπόν μην ξεχάσετε να τα τρυπάτε. και κανένας κίνδυνος θα υπάρχει.

Χρησιμοποιήστε την σχάρα που ψήνετε τα κρέατα και τοποθετήστε επάνω τα κάστανα.  Και την τοποθετούμε επάνω στα κάρβουνα και τα γυρίζουμε με την τσιμπίδα ώσπου να πάρουν το χρώμα και να σκάσουν γύρο, γύρο. Εάν δεν μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα, μπορούμε να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 15 – 25 λεπτά, οπότε μαλακώνουν και ξεφλουδίζονται εύκολα.Ή και ακόμη να τα ψήσουμε επάνω στο μεγάλο μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία  σκεπαζόμασταν με ένα καπάκι κατσαρόλας, και τα γυρίζουμε με  μια τσιμπίδα, να πάρουν χρώμα παντού και να ψηθούν καλά.Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Ξεφλουδίζουμε την εξωτερική και εσωτερική φλούδα του ...
    Bέβαια, μπορούμε και να τα βράσουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. για πιο εύκολα.


     


Λαχταριστές συνταγές με κάστανο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου